Aktuellt

Spännande höst!

Vilken start på hösten! Inom loppet av några veckor har det hunnits med uruppförande, skivsläpp och scenisk kör i Berlin.

First things first. Det började med ett mejl från Choreos, en nystartad scenisk kör med sångare från hela Europa, som meddelade att i deras första produktion så skulle de bland annat framföra musik av mig och att jag var välkommen till Berlin. Spännande, det vill jag uppleva! tänkte jag. Föreställningen med mestadels musik av svenska tonsättare skulle framföras i månadsskiftet augusti/september i den legendariska Berghain i Berlin med dirigent Stephan Lutermann och koreograf Lars Scheibner. Kören hade jobbat tätt de senaste tre veckorna och kändes som en mycket sammansvetsad grupp.

Entrén till Berghain.

Dansen, lokalen och ljuset fick ta plats i tolkningen av verken och förstärkte känslan från musiken och texten. Det blev mer intensivt, mer dramatiskt, mer sensuellt, ja mer uttryck helt enkelt. Som tonsättare kan jag bara njuta av exekutörer som så hängivet tar sig an en djärv tolkning av ens musik. Kanske fungerar det inte så bra på skiva, men det var starkt att uppleva live. Två föreställningar såg jag och jag ser fram emot vad Choreos tar sig an härnäst.

Dirigent Stephan Lutermann och jag efter föreställingen.

Förra helgen var det dags för uruppförande av mitt verk ”Sjung till Herrens ära”, beställt av Luleå stifts norra kyrkosångsförbund (LUNK) till deras 70-årsjubileum. Körsångare från norra delen av Luleå Stift hade samlats till en ca 50-hövdad kör vilket gav en stor klang i Gammelstads kyrka. En del premiärnerver, både för mig och för kören, men ”Sjung till Herrens ära” var mycket uppskattat såväl hos körsångare som hos publiken. Monica Wasberg dirigerade.

Jag och dirigent Monica Wasberg.

På söndagen samma helg hade Uppsala Vokalensemble releasekonsert då deras CD ”UrVerk Swedish Contemporary” släpptes. På skivan finns tre satser ur ”Approximately four improvisations” och på konserten framfördes verket i sin helhet tillsammans med saxofonisten Jesper Eriksson under ledning av Sofia Ågren. Det finns så mycket jag vill skriva om det där verket och vilken resa det har varit från första idé till utmaningar som fått både mig och kören att växa under dessa år. Nu finns verket både utgivet på Bo Ejeby Förlag och inspelat på Footprint records vilket förstås känns jätteroligt.

Uppsala Vokalensembles nya CD UrVerk Swedish Contemporary.

Härnäst väntas det sista med att få iordning noten ”Sjung till Herrens ära” för utgivning. Återkommer inom kort, stay tuned!

Se vem du är

Så har ännu en komposition, Se vem du är för fyrstämmig kör med text av Ylva Eggehorn, kommit från tryckeriet och finns nu tillgänglig via Bo Ejeby Förlag. Det känns alltid lika roligt. Som om musiken blir mer ”på riktigt” när det står ett förlag bakom.

Se vem du är hedrades med tredje pris i Stockholms stifts kyrkosångsförbunds kompositionstävling, i kategorin fristående verk för ungdomskör.

Att komponera för tävling kontra att komponera på beställning har sina skillnader. Vid en beställning finns nästan alltid en specifik ensemble som ska uruppföra verket medan vid en tävling kan det ofta vara endast en allmän besättning vilket ger en mer abstrakt ram att sätta musiken i. Jag brukar gilla det förstnämnda, då jag vet vilken ensemble som ska framföra musiken, för att ”optimera” musiken efter just de förutsättningar som den ensemblen ger. Därför har det varit lite befriande den här gången att komponera för något mer abstrakt som fyrstämmig kör på inte för avancerad nivå, utan att veta vilken kör. Naturligtvis tänker jag också att ett verk ska fungera efter ett uruppförande, men det är sekundärt, i första hand ska det fungera för beställarna. I och med tävlingen hoppas det första steget över och genast ska verket fungera för en mängd olika körer på olika nivå. Att optimera mot en viss kör blir då inte fruktbart, men samtidigt fungerar det inte att komponera ”för enkelt” för då är risken att den konstnärliga kvalitén urvattnas. Lite förenklat kan man kanske säga att det blev en balansgång mellan ”tillgänglighet” och ”konstnärlig kvalité”.

Ett tema för tävlingen var ”Befriad av Guds nåd”, något som Ylva Eggehorns dikt verkligen sätter ord på. Jag tycks ha en fäbless för tröstande budskap och jag väljer att tolka hennes dikt i den riktningen. I förordet till noten skriver jag att ”Musiken vill genom vackra men dissonanta klanger spegla den paradox som består i insikten om att vara älskad och vacker trots att det inte alltid känns så”.

I ett tidigare inlägg skrev jag om att komponera för tävlingar och jag har funderat fram och tillbaka på det där med tveksamma tävlingsvillkor och huruvida jag gjorde rätt som skickade in verket. Det återstår att se. Säkert är dock att utan tävlingen hade detta verk inte kommit till.

Noten finns att köpa här.

Improvisera mera med ”Approximately Four Improvisations”!

2013 beställde Uppsala Vokalensemble ett verk för kör och altsaxofon. Första tanken var ett mindre stycke, men i arbetet tillsammans med saxofonisten Jesper Eriksson och dirigenten Sofia Ågren växte sig projektet allt större. Slutresultatet blev ”Approximately Four Improvisations”, ett verk med ungefär fyra satser som utgår från olika förhållningssätt att improvisera. Melodi, klang, rytm, improvisation inom den egna stämman och inte minst improvisation i mötet mellan saxofon och kör. Kanske kan man se verket som en nyfiken lek i att testa gå utanför komfortzonen. Passar för såväl rutinerade improvisatörer som totala nybörjare eftersom utövarna ges möjlighet att själva styra hur fritt verket ska tolkas.

Uppsala Vokalensemble har framfört verket ett flertal gånger, bland annat på Örbyhus utanför Uppsala. I november 2016 spelades verket, tillsammans med andra beställningsverk, in av kören på skiva som planeras att släppas under året. Håll utkik! Förutom Uppsala Vokalensembles framföranden har även Wooster Chorus (USA) gjort fjärde satsen.

Efter en omfattande revidering har notbilden i framför allt andra och tredje satsen förenklats och ger nu utövarna en mer intuitiv ingång rakt in i musiken. Därför känns det jätteroligt att noterna från och med nu finns utgivna hos Bo Ejeby Förlag. Så är du sugen på testa något nytt med din kör? Improvisera mera!

Att komponera för tävlingar

Jag bestämde mig för att delta i ett par kompositionstävlingar i år. Att komponera för tävlingar eller ej är lite av en vattendelare bland tonsättare, upplever jag. De som är emot har många fina argument att välja på. Till exempel kan det vara principen att det inte går att tävla i musik. Är det konstnärligt försvarbart att komponera utifrån givna ramar för att tillfredsställa en jury som utifrån tävlingens riktlinjer och sin egen erfarenhet och smak ska bedöma vilken musik som är ”bäst”? Det kan också vara dåliga tävlingvillkor som till exempel löjligt låga prissummor, må vara av symbolisk karaktär, som i jämförelse med ett beställningsarvode för motsvarande musik endast kan uppfattas som ett hån.

Men såklart finns det också argument för att komponera för tävlingar. Tonsättaren och dirigenten Eric Whitacre bloggade om detta ämne och för den intresserade kan jag varmt rekommendera att läsa hans inlägg. Kort kan det sammanfattas med att skälen för att komponera för tävlingar väger tyngre än skälen för att inte göra det. Visst, man kommer inte att vinna tävlingen, men med en deadline och någon form av besättning kommer man ha ett färdigt stycke som dessutom har visats för (och förhoppningsvis granskats lite närmre av) en jury som består av människor man vill visa sin musik för (dirigenter, förläggare, etc.).

Ett av mina tävlingsbidrag det här året blev riktigt bra. Eller ja, båda blev såklart bra men det ena blev något alldeles extra. Så bra att jag övervägde att INTE lämna in det till tävlingen eftersom villkoren vid en eventuell vinst var så dåliga. Till exempel skulle det bli betydligt mindre intressant för min förläggare att ge ut verket eftersom tävlingsarrangören skulle få rätten att sprida verket i princip obegränsat, helt gratis. Men det var faktiskt just min förläggare som villkoren till trots fick mig att ta det slutgiltiga beslutet att lämna in verket till tävlingen. Han sa ungefär att det skulle vara bättre för mig om verket vann och spreds stort (utan ersättning) av arrangören än att försöka sprida verket från förlaget.

Dåliga villkor är bättre än inga villkor? Eller, jag har inget att förlora på att eventuellt vinna.

[facebook_like_button]

Utgivet! En ny himmel och en ny jord

Igår kom den på posten! Det känns alltid lika roligt när man för första gången får se sitt verk i tryckt form. Noterna till En ny himmel och en ny jord, för kör SATB och sopransolo, finns nu tillgänglig att köpa via Bo Ejeby Förlag.

Ur förordet:
”Texten till En ny himmel och en ny jord har för mig en speciell betydelse, då Sven-David Sandströms tonsättning av samma text var ett av de första körverken jag själv sjöng på avancerad nivå. När Nya Motettkören föreslog samma rader ur Uppenbarelseboken såg jag möjligheten att få göra en egen version av den. Jag tolkar texten som ett trösterikt glädjerop, varför orden ’Döden skall inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan’ har en central plats i verket.

Två durackord på ett tritonus-avstånd utgör grunden för den musikaliska idén. I mötet mellan dessa enkla ackord uppstår hos mig en förnimmelse av någonting större. ”

För den intresserade kan man lyssna på verket här, och köpa noten här.

Nytt år, nya möjligheter! Nya beställningar!

Livet som tonsättare är spännande. Att få skriva körmusik, kammarmusik, och ibland orkestermusik är intressanta processer som kan ta olika vändningar under resans gång.

För korister, instrumentalister är det både berikande och utvecklande och kan ge nya infallsvinklar att få jobba med ett nytt specialskrivet stycke. Vid beställning av ett verk finns det naturligtvis möjlighet att påverka verkets karaktär.

Men det finns många som aldrig ens funderat på att beställa för att det helt enkelt inte funnits inom deras ordinarie verksamhet. Jag hoppas kunna så ett frö för dem så att nutida musik blir en självklar del av verksamheten i framtiden.

Jag håller nu på att uppdatera hemsidan, som nu har fått en ny sida –  Beställa musik. Där finns info om vad det kostar att beställa ny musik, varför det kostar som det gör och tips på hur man kan få pengarna att räcka längre. Förhoppningsvis ska detta göra att de som funderar på att beställa faktiskt tar steget och lägger en beställning.

Jag informerar gärna om olika möjligheter till att finansiera en beställning.

Kanske är du intresserad av att beställa ny musik?

[facebook_like_button]

Uruppförande – En ny himmel och en ny jord

Vilken helg det har varit!

Tack Nya Motettkören och dirigent Samuel Lind för uruppförandet av En ny himmel och en ny jord, och för konserterna i helgen!

Det har varit en intensiv och givande resa sedan arbetet med repetitionerna för helgens konserter startade i början av oktober. Ganska tidigt i processen hade verket fallit på plats hos sångarna och de senaste repetitionerna kändes ganska trygga med fokus på finlir. Verket har tagit sig och vuxit i varje repetition med kören, som sig bör (under kompositionsprocessen kan musiken bitvis kännas banal, men i möte med musikerna har det aldrig känts så).

Det har varit jätteroligt med all positiv respons, både från musikerna och från publiken! Jag känner mig glad över att få arbeta med Nya Motettkören, det har varit roliga dagar på jobbet.

Dirigent Samuel Lind genomför soundcheck med Nya Motettkören.
Dirigent Samuel Lind genomför soundcheck med Nya Motettkören.

[facebook_like_button]

Repetitionsarbetet är igång!

Inför uruppförandet av En ny himmel och en ny jord pågår repetitionsarbetet för fullt. Ikväll träffas ensemblen en sista gång innan konserterna till helgen. Mycket har fallit på plats under arbetets gång och dirigenten Samuel Lind jobbar metodiskt och målmedvetet för att få verket att blomma. Min magkänsla säger att det kan bli riktigt fint, speciellt som akustiken i t.ex. domkyrkan verkligen lyfter en sådan här typ av klangrik musik.

Konserterna äger rum lördagen den 24 oktober kl. 18:00 i Luleå Domkyrka, och söndagen den 25 oktober kl. 16:00 i Studio Acusticum, Piteå. Fri entré.

Mer info om ensemblen och konserterna på Svenska kyrkans sida.

[facebook_like_button]

Ny hemsida!

Hej!

Idag lanseras min nya hemsida!

Här kommer det att finnas info om mig som tonsättare och min musik. Jag kommer hålla er uppdaterade om vad som är på gång, framföranden och utgivningar av noter et.c.

Har ni frågor om min musik eller kanske är intresserade av att beställa nytt så tveka inte att höra av er.

Välkommen!

[facebook_like_button]